Bábovka I

250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 kypřícího prášku, 3 bílky, 100 g oleje, voda, 3 lžíce kakaa, tuk a kokos na formu

Mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek smícháme dohromady. Přilijeme olej, stejné množství vody a opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Trochu těsta nalijeme do formy a do zbytku vmícháme kakao a nalijeme do formy. Pečeme dozlatova.

Bábovka II

2 hrnky polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,1 hrnek mletého cukru,1 vanilkový cukr,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje,2 vejce

Všechno smíchat v těsto a nalít do bábovkové formy (vymazané a vysypané hrubou moukou nebo kokosem).Do těsta můžeme přidat kokos(ořechy,rozinky,kandované ovoce,...).Pomalu upečeme.

Bábovka III

1 héra, 1/2 sklenice vody (od hořčice), 1 a 3/4 sklenice cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze 4 bílků

Vodu, heru, cukr a vanilkový cukr svaříme a necháme vychladit. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, žloutky, ořechy, kakao a opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Bábovka banánovo-ořechová

 

2 vejce, 5 lžic másla, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 1/3 hrnku polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 3 zralé banány, 1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů.

 

Nejprve ušleháme sníh a pak do něj zašleháme všechno ostatní. Vzniklou směs dáme hned do formy a do trouby.

 

 Bábovka banánová

250 g másla (hery), 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g zralých banánů, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, mléčná čokoládová poleva

Banány rozmačkáme vidličkou na kaši. Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozmačkané banány. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto (je dost husté) lžící narovnáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Povrch potřeme mlékem. Pečeme asi hodinu při 150°C. Vychladlou bábovku ozdobíme čokoládovou polevou.

Bábovka s jablky a skořicí

180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mleté skořice, 3 jablka (střední velikost), 1/2 prášku do pečiva

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a nakonec mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně na závěr přidáme oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut, aby nám bábovka hezky "vyběhla" a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších asi 40 minut

Bábovka s kávou a skořicí

4 vejce, 150 g másla, 150 g práškového cukru, 3 lžičky kávy (nejlépe instantní) sůl, 1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry, 1/2 lžičky mleté skořice, 300 g polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 2 dcl mléka

Žloutky s cukrem a máslem ušleháme do pěny. Přidáme kávu, skořici, pomerančovou kůru a špetku soli. Vše zašleháme. Pak přidáme mouku s kypřícím práškem, mléko a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků a dáme péct do vyhřáté trouby. Hotovou bábovku necháme mírně vychladnout na mokrém hadříku a pak ji vyklopíme.

Bábovka perníková

200 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g hladké mouky, 100 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka (teplého), sníh ze 4 bílků, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička kakaa, kůra z jednoho citronu

Olej smícháme s cukrem, přiléváme mléko a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Potom přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem, nastrouhanou kůru z citronu a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Část těsta smícháme s kakaem a střídavě vlijeme obě těsta do vymazané tukem a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C) asi 30-40 minut. Po upečení vyklopíme bábovku z formy a pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

Bábovka z vaječného likéru

5 vajec, 300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje, 2,5 dl vaječného likéru

Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přimícháme olej. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme, přimícháme likér a nakonec sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme (asi 40 minut při 180°C). Vychladlou bábovku můžeme ozdobit čokoládovou polevou.

 

Bílková bábovka

7 bílků, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 90 g rozpuštěného másla, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, citrónová kůra, kousky čokolády nebo ořechů, tuk a hrubá mouka do formy

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Pomalu do něho za stálého šlehání přiléváme tenkým pramínkem vychladlé rozpuštěné máslo. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva (pokud máme, můžeme do mouky ještě přimíchat vrchovatou lžíci mletých ořechů). Nakonec vmícháme citrónovou kůru a kousky čokolády. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 30 minut při 200°C.

Cuketová bábovka

200 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g nastrouhané cukety, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1,5 - 2 dl mléka, 6 lžic oleje

Cuketu zbavíme vnitřku s jádry a najemno nastrouháme. Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme všechno ostatní, promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme pomalu asi při 160°C kolem 45 minut.

Karamelová bábovka

400 g polohrubé mouky, 150 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka, 150 ml šlehačky, 100 ml oleje, 2 vejce, 1 karamelový pudink, 1 kypřící prášek
Poleva: 1 tabulka opravdu hořké čokolády, 1 lžíce másla, šťáva z půl citronu (nemusí být(šťáva dodá výsledné bábovce pikantnější chuť a vyváží sladkou chuť karamelu), 2 lžíce
vody

Do kastrůlku dáme lžíci másla a cukr, za stálého míchání necháme rozpustit. Poté přilijeme mléko - ne naráz! (postupně), olej a šlehačku - nesmí být studená z lednice, jinak se srazí. Povaříme skoro do bodu varu a stáhneme. Do mísy si prosejeme mouku s kypřícím práškem a přidáme karamelový pudink. Tuto směs postupně přidáváme za stálého míchání, aby se nám nevytvořily hrudky do karamelového mléka. Poté přidáme dvě vejce - promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové či jiné formy. Pečeme asi 15 minut při 200 °C a pak dopékáme asi 45 minut na 180 °C. Nad parou si rozpustíme čokoládu, do které jsme přidali máslo, vodu a citrónovou šťávu. Přelijeme bábovku a necháme zaschnout.

Kokosová bábovka

1 hrnek (1/4 l) hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku cukru krupice, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, tuk a kokos na vymazání a vysypání formy

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Mouku promícháme s práškem do pečiva a kokosem. Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Přidáme olej, mouku s kokosem a mléko, důkladně promícháme. Asi polovinu těsta nebo trochu víc vlijeme do formy, do zbytku vmícháme kakao a dolijeme na světlé těsto.Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 50 minut. Po vychladnutí pocukrujeme nebo polijeme polevou.

 

Kokosovo-čokoládová bábovka

4 vejce, 200 g hery, 180 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 50 g solamylu, 1/2 prášku do pečiva, 100 g strouhaného kokosu, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce rumu, špetka soli

Mouky smícháme se solamylem a práškem do pečiva, čokoládu nahrubo nastrouháme. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do šlehací misky dáme cukr, žloutky a změklou heru. Ušleháme do pěny. Zašleháme do ní rum, pak nastrouhanou čokoládu a nakonec kokos. Pak vařečkou vmícháme střídavě mouku a sníh ušlehaný z bílků. Těsto dáme do formy vymazané tukem a vysypané kokosem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi půl hodiny. Vychladlou bábovku pocukrujeme.

Mramorová bábovka s marmeládou

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, vrchovatá lžíce kakaa, 3 - 4 lžíce marmelády

V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, olej a mléko. Dobře promícháme. Větší část těsta vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Na těsto lžící poklademe marmeládu. Do zbytku těsta vmícháme kakaový prášek a nalijeme na marmeládu do formy. Opačným koncem vařečky opatrně několikrát promícháme těsto ve formě. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 50 minut.

Olejová bábovka

3 vejce, 250 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 ml oleje, 200 ml mléka + 2 lžíce, 2 lžičky citrónové nebo pomerančové kůry, 1 lžíce kakaa

V misce dobře promícháme žloutky s cukrem a olejem. Do této směsi vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kůrou, pak mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. 2/3 těsta vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Do zbytku přidáme kakao a 2 lžíce mléka a dolijeme do formy. Pečeme asi 45 minut při 190°C. Hotovou bábovku pocukrujeme, případně můžeme polít libovolnou polevou.

Ořechová bábovka I


1 1/2 hrnku hladké mouky, 3 vejce, 1 kelímek šlehačky na šlehání(31%), 1 hrnek pískového cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 hrsti vlašských (či jiných) ořechů.

 

Vejce s cukrem utřeme do pěny, přidáme šlehačku, nahrubo nasekané ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Důkladně promícháme. Pak těsto nalijme do silikonové formy a pečeme ve vyhřáté troubě (180 stupňů) asi 45 minut. Je rychlá a vynikající.

Ořechová bábovka II
30dkg polohrubé mouky,10dkg oříšků,25 dkg cukru,12 dkg másla,1/2prášku do pečiva,1lžíce rumu,trochu vanilky,1 hrneček mléka,4 vejce.

 

Máslo,cukr,žloutky utřeme do pěny.Přidáme oříšky,rum,mléko,mouku, prášek do pečiva a z bílků sníh. Pečeme zvolna.

Ořechová bábovka III


4 vejce, 200 g mouč.cukru, 50 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje, 100 g strouhaných ořechů, 400 g hrubé mouky, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva.

 

Postup stejný...

 

Ořechová bábovka IV


250 g hl. mouky,250 g polohr. mouky,250 g cukru, 1,5  balíčku prášku do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa (lze vynechat), 180 ml oleje, 500 ml mléka, 50 g mletých ořechů, 50 g ořechů nasekaných  nahrubo.

Troubu předehřejte na 200°C.

 

Do větší mísy nasypte mouku, cukr, přidejte vejce, prášek do pečiva, kakao, mleté a sekané ořechy. Odměřte olej, mléko přilijte k ostatním surovinám, promíchejte, vlijte do vymazané, vysypané bábovkové formy, pečte asi 50minut.

 

Ořechová bábovka V

 

200g másla, 6 vajec, 300g cukru, 1/4 l šlehačky, 500g hrubé mouky, 150g mletých oříšků,  , 3 polévkové lžíce rumu, 1 prášek do pečiva

Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny. Pak střídavě přidáváme šlehačku , hrubou mouku, mleté oříšky, rum, prášek do pečiva. Nakonec vmícháme sníh ze 6 bílků. Formu vymazat a vysypat a 3/4 hodiny pozvolna péct. Tohle množství je určeno na velkou bábovkovou formu.

Perníková bábovka

400 g polohrubé mouky, 150 g krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 2 dl oleje, 2 dl mléka, 3 vejce, čokoládová poleva, kokos

Smícháme vejce s cukrem, přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku, olej a mléko. Dobře promícháme. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 3/4 hodiny. Bábovku vyklopíme, necháme vychladnout a poté přelijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem (nebo strouhanými mandlemi), případně jenom pocukrujeme.

Písková bábovka

3 vejce, 210 g moučkového cukru, 210 g másla, 210 g solamylu, 1 lžíce rumu, tuk a hrubá mouka na vymazání formy

Do misky dáme změklé máslo, žloutky a cukr. Elektrickým šlehačem ušleháme do pěny. Vešleháme lžíci rumu a pak vařečkou vmícháme střídavě sníh z bílků a solamyl. Těsto urovnáme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme 45 minut při 175°C.

Pudinková bábovka

4 vejce, 1 dl cukru krupice, 4 pudinkové prášky (2 čokoládové a 2 banánové), 1 dl oleje, 1 dl vaječného likéru, 1 prášek do pečiva

Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Postupně zašleháme olej, likér a prášek do pečiva. Polovinu těsta odlijeme do druhé misky. Do jedné poloviny zamícháme čokoládové a do druhé banánové pudinky. Těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C, ztlumíme na 170°C a pečeme asi 50 minut (zkusíme špejlí).
Pudinky můžeme samozřejmě použít jakékoliv jiné podle své chuti.
Pozor, těsto při pečení hodně zvětší objem, radši použít velkou formu.

Rychlá maková bábovka

3 sklenky (2 dl) polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka cukru krupice, 1 sklenka nemletého máku, špetka soli, 1 sklenka mléka, 1/2 sklenky oleje, 2 vejce, hrst rozinek nebo posekaných ořechů nebo kandovaného ovoce

V míse smícháme všechny sypké suroviny. Pak přidáme všechno ostatní a důkladně promícháme. Vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 190°C a pečeme asi 50 minut.

Skořicová hrnková bábovka

2 hrnky (1/4 l) hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 3 lžičky mleté skořice, 3 nastrouhaná jablka, hrst sekaných ořechů, hrst rozinek

V míse smícháme všechno dohromady, vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme v troubě zahřáté na 190°C - asi 50 minut.

 Šlehačková bábovka

4 - 5 vajec,2 sklenice krystalu, 3 sklenice polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 šlehačka, trochu kakaa

Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, vmícháme mouku s práškem a šlehačku.Část těsta můžeme obarvit kakaem.Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě.

Třená bábovka

200 g másla nebo hery, 170 g moučkového cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky

Změklý tuk utřeme se 2/3 cukru do pěny, přidáme žloutky a našleháme. Postupně vmícháme přesátou mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh se zbylým cukrem a vmícháme do těsta. Těsto naplníme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou a v troubě předehřáté na 180 °C zvolna pečeme 30-50 min.
Základní těsto můžeme dochutit např.vanilkovým cukrem, rumem, citrónovou. šťávou, instantní kávou, kakaem, mletými ořechy, strouhaným kokosem, strouhanou čokoládou nebo rozinkami.

Tvarohová bábovka

250 g hery, 200 g moučkového cukru, 3 vejce, 250 g tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, rozinky

Heru dobře vymícháme s cukrem a žloutky, vmícháme tvaroh. Nejlíp to jde ručním elektrickým šlehačem. Postupně na střídačku vmícháváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Nakonec přimícháme rozinky. Těsto přendáme (je dost husté) do vymazané a vysypané formy a pečeme zvolna asi 3/4 hodiny.

Vídeňská vařená bábovka

250g polohrubé mouky, 150g cukru, 150g, másla, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1/4 litru mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva

Mléko svaříme s cukrem, tukem, kakaem a necháme vychladnout. Vmícháme vejce, mouku prosetou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Dobře vymíchané těsto naplníme do vymazané a vysypané formy a upečeme.