Beránek s ořechy

 

5 žloutků, 13 dkg cukru, 13 dkg hery, 20 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce rumu, 15 dkg vlašských ořechů, 1 hořká čokoláda nakrájená na kousky sníh z 5 bílků.

 

Žloutky, cukr a heru utřeme do pěny. Pak postupně přidáváme ostatní suroviny. Nakonec lehce vmícháme sníh z pěti bílků.

 

Biskupský beránek

 

 200 g másla, 150 g cukru, 3 vejce, 2 lžíce oleje, strouhaná citrónová kůra, 200 g polohrubé mouky, zarovnaná lžička prášku do pečiva, 50 g nasekaných mandlí nebo ořechů, hrst opraných a v rumu namočených rozinek, 2 lžíce kandovaného ovoce, tuk a mouka na formu, na ozdobu čokoládová poleva, mandle na ozdobu.

 

Máslo (heru) utřeme s cukrem do pěny, přidáme olej, žloutky, citrónovou kůru a za stálého šlehání přidáváme postupně 4 lžíce horké vody. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy, rozinky a kandované ovoce a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků se špetkou soli. Těsto vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou (nebo strouhankou nebo kokosem) vysypané formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě. Po upečení necháme ještě chvíli v otevřené formě a pak vyklopíme. Studeného beránka polijeme čokoládou a ozdobíme (Oči-půlené mandle)

 

Tvarohový beránek

 

250 g héry, 250 g polohrubé mouky, 180 g moučkového cukru, 250 g tvarohu, 1 dcl mléka, 1 štamprlička rumu, 0,5 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 3 vejce
Ušlehat 250 g hery s 3 žloutky a 180 g cukru moučky, zvlášť rozmíchat 250 g tvarohu s 1 dl mléka a 1 malou štamprlí rumu, pak obě hmoty spojit. Střídavě přisypávat 250 g polohrubé mouky s 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkovým cukrem a kůrou z 1 citrónu a sníh z bílků. Peče se 30 minut při 150°C a pak ještě 10 minut při 180°C.

 

Velikonoční beránek
 

200 g másla, 200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 50 g směsi rozinek a ořechů.

 

Velikonoční beránek

 

1/2l polohrubé mouky, 1/4l mletého cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vajíčka a 1 šlehačku.

 

Vše dohromady a dáme péct. Vymastíme a vysypeme hrubou mouku formu, pečeme asi necelou hodinu. Pak ho necháme do druhého dne, aby pořádně vychladl. Ušleháme si sníh a pytlíkem zdobíme, jako očička a nosík dáváme zrnkovou kávu, nakonec zavážeme mašli kolem krku.

 

Sníh : 1 hrnek bílků, 2 1/2 hrnku cukru krystalu, trochu cit. šťávy nebo octu -  vše šleháme ve vodní lázni do tuha ,  poté dáme do pytlíku a děláme na těle ovečky vlnovky, které necháme tak asi 4-5 dní zaschnout.